Categories:

Udbrændt eller stresset??

Er du i tvivl om du er stresset eller udbrændt?

Du føler dig hele tiden udkørt, træt, tung i kroppen og ønsker kun at komme hjem, hvor du enten kan lægge benene på bordret eller putte dig under dynen og “glemme” du er til.

Det er ikke nødvendigvis stress. Det kan også være, at du ren og skær er totalt udbrændt. At du i en lang periode, måske over flere år, har kørt dig selv hårdt, både på hjemmefronten og i jobbet.

At være udbrændt kan typisk skyldes:

 • at du er følelsesmæssigt belastet,
 • over en længere periode har du oplevet, at det er meget svært og nogen gange helt umuligt at løse opgaver og i særdeleshed langt svære opgaver.
 • at den følelsesmæssige belastning ikke på nogen måde opvejer de manglende ressourcer, måske du følger du famler i blinde, fordi du står uden indflydelse på beslutningerne.

Dem som rammes af udbrændthed, er typisk så engageret i deres arbejde. De har haft enormt høje krav, ikke kun til sig selv, men også til samarbejdspartnerne og samtidg bliver de mødt med store krav fra lederne.

Typiske symptomer på udbrændhed er følgende:

 • Følelsesmæssig udmattelse. Du orker overhovedet ikke længere, at forholde dig til andre mennesker eller deres  problemer, du ser hellere deres hæl end deres tå.
 • Den negative side, er den, der er mest fremtrædende i hverdagen. Du har negative og nogle gange kyniske holdninger overfor dine medmennesker. Det kan være du er det mere på jobbet end på hjemmefronten.
 • Dit selvværd og din evne til at samarbejde og dit arbejde i almindelighed, er blevet mindre, samtidig oplever du, at dagen ikke hænger sammen for dig.

Stress og udbrændthed er begge et misforhold mellem dine arbejdskrav, de ressourcer du har til din rådighed og de arbejdskrav der bliver stillet til dig, og som hele tiden bliver svære og svære at navigere i.

De ressourcer du har, kan være, dine personlige og faglige evner, f.eks. viden og erfaringer. Det kan enhvidere dreje sig om den hjælp, støtte og respekt, som du møder fra dine kolleger og ledelse, samt de fælles prioriteringer, der ikke mere harmonere.

En udbrændthed, udvikler sig langsomt, ofte går der flere år. Det er også derfor du ikke rigtig får øje på, hvad der egentlig er galt og kan i sidste ende, ende som stress eller et sammenbrud.

Forløbet kan hurtigt beskrives således:

 • Først er du engageret
 • så kan tivlen komme snigende
 • Når frustrationen kommer, føler du dig magtesløs og udmattet. Du bliver ideforladt og får måske fysiske symptomer, følelsesmæssigt føler du dig mislykket, nedstemt og temmelig pessimistisk.
 • Så kommer meningsløsheden og tilbagetrækningen, du skruer endnu mere ned for din sociale kontakt
 • Det sidste der kommer, er apati og kynisme, der er intet der giver værdi eller mening og du tager afstand fra dit arbejde.

Uanset om du er udbrændt eller stresset – så er nervesystemt i alarmberedskab.

Du kan være såååå træt, at du går rundt og føler dig som en sombi, du reagerer, du gør hvad du skal, du er bare ENORMT TRÆT! Måske har du fået smerter i kroppen, måske du har fået hjertebanken, måske du har nogle følelser du ikke rigtig ved hvordan du skal forholde dig til.

Hvis du på noget tidspunkt er i tvivl om, at der er noget galt og du ikke føler dig ok – skal du selvfølgelig ALTID kontakte en læge, og lige vende tingene der.

 

 

 

 

Tags:

Comments are closed

Suzie-Ann Schulze
Nyeste blogindlæg